Saare Toidupanga eestvedamisel viidi läbi toidutegemise töötubasid!
23. september 2025
Saarte Koostöökogu juhatus kinnitas oma kirjaliku otsusega Saare Toidupanga poolt edukalt elluviidud ja eesmärgi täitnud Sotsiaalmeetme projekti aruande.
Projektijuht Marjana Luist: "Toidupanga tegevus Saaremaal sai alguse 2014. aastal. Varem oli sarnast tegevust korraldatud Kuressaare koguduste pastorite eestvedamisel. 2014. aastal sõlmiti leping Eesti Toidupangaga ning leiti juriidiline keha (MTÜ Kaks kala).
Alates 2023. aastast kannab ühing nimetust MTÜ Saare Toidupank. Ühingu põhieesmärgid on toidu päästmine ja puudustkannatavate inimeste abistamine. Lepingulised suhted Eesti Toidupanga ja toidu annetajatega ning hea koostöö kolme Saare maakonna kohaliku omavalitsusega tagab selle, et toidupanga töö on stabiilne, sihipärane ja tulemuslik. Saare Toidupank on oma 10-aastase tegutsemisperioodi jooksul kasvanud nii liikmeskonna, vabatahtlike arvu kui ka töömahu osas.
Statistikaameti andmetel on vaesuse ohus kõige enam üksikud inimesed või leibkonnad, kus on ainult üks sissetulekuallikas. Oluline vaesusriski tegur on ka vanus – 71% üksinda elavatest eakatest elab suhtelises vaesuses. Hoolimata püüetest vaesust vähendada näitab statistika äärealadel vaesuse süvenemist – viis aastat tagasi elas suhtelises vaesuses iga viies saarlane, nüüd aga juba iga neljas. See tähendab väga suurt hulka inimesi, kelle igapäevane elu on pidev võitlus toimetuleke nimel. Saare Toidupank pingutab selle nimel, et täita igapäevaselt puudustkannatavate inimeste tühje kõhte. Iga päev saab rohkem kui 100 inimest üle Saaremaa toidupangast toidupaki.
Toidupanga teenust pakkudes märkame sageli, et toiduabi saajatel puuduvad oskused, kuidas toidupangast saadavatest toiduainetest süüa teha. Osadel klientidel puuduvad toidutegemise baasoskused, teised ei oska kasutada võõramaid toiduaineid. Toidupanga klientidelt kuuleme sageli, et toiduabi hulgas on toiduaineid, mida nad näevad elus esimest korda, nt teatud kastmed, teatud kuivained (nt kinoa), eksootilised puu- ja köögiviljad, tortiljad, tacod, teatud maitseined ja muud maailma köögi toiduained. Nooremad generatsioonid on varmad interneti abil tundmatute toiduainetega tutvust tegema, kuid vanemal generatsioonil vastav harjumus puudub ning pigem jäävad võõrad toiduained kasutamata ning toit läheb raisku. Probleemiks on ka oskamatus toiduaineid töödelda (sügavkülmutada, kuumtöödelda, marineerida, konserveerida), et nende säilivusaega pikendada. Toidupangast saadakse korraga suur kogus toiduaineid, mille säilivusaeg on käes või kohe möödumas. Kuna kõike kohe tarbida ei suuda ja säilitamiseks töödelda ei osata, läheb suur hulk toiduainetest raisku.
Miniprojekti “Toidutegemise töötoad toidupanga klientidele vanuses 55+” eesmärk oli läbi toidutegemiskoolituste anda puudustkannatavatele inimestele teadmisi ja praktilisi oskusi suurendades seeläbi osalejate kaasatust, iseseisvust ning vähendades vaesust ja toimetulekuraskusi.
Lisaks toidukoolitustele korraldati projekti raames puudustkannatavate inimestega tegelevatele toidupanga vabatahtlikele õppereis Hiiumaale, kus kohtuti kohaliku toidupanga meeskonna ja partneritega. Õppereis lõi võimaluse vahetada kogemusi toimetulekuraskustes perede toetamisel, teineteise tegevustest õppida ja parimaid praktikaid oma organisatsiooni tegevuses rakendada. See aitab arendada kogukonna- ja võrgustikupõhiseid lahendusi ning võidelda vaesusega.
Projekt viidi ellu ajavahemikus 20.04.2025 - 03.09.2025
Toidutegemise koolitused toimusid koostöös toidupanga ja selle partnerorganisatsioonide – kogudustega. Projekti raames viidi läbi 18 toidutegemise koolitust kuuele grupile. Kolmele grupile viidi läbi neljast koolituskorrast koosnev tsükkel, mille raames kohtuti kord nädalas. Nendele koolitustele kutsuti toidupanga kliente ja partnerorganisatsioonide liikmeid vanuses 55+, kellel oli valmisolek pikemaajaliseks koolitusperioodiks. Ülejäänud kolmele grupile viidi läbi üks koolitus ning sinna kutsuti 55+ vanuses toidupanga kliente ja partnerorganisatsioonide liikmeid, keda pikaajalisem koolitusele pühendumine võis hirmutada.
Kõik koolitused õnnestusid väga hästi ja sihtrühm oli saadud kogemuse eest südamest tänulik. Paljud avaldasid soovi koolitustega jätkata ka tulevikus. Üks koolitusgrupp üllatas koolitajat tänuluuletuse ja kommikarbiga, mis näitab, et osalejad väga hindasid toimunud koolitusprogrammi.
Õppereis Hiiumaale andis toidupanga meeskonnale uusi teadmisi ja inspiratsiooni kogukondlike lahenduste arendamiseks vaesuse leevendamisel. Reis tugevdas vabatahtlike meeskonnavaimu. Kogu projektist kasusaajate arv oli 123 inimest"
Fotode autor: Saare Toidupank
Jälgi Saare Toidupanga tegemisi sotsiaalmeedias