Page 33 - LEADER_Saare_maakond
P. 33

Projekti kestus: 2011–2012

Projekti maksumus: 4 783

LEADER-toetus: 4 305

Meetme kood:    322 - külade uuendamine ja arendamine

Toetuse saaja:  Saarte Koostöökogu MTÜ

Projekti taust: Veel paarkümmend aastat tagasi oli tavaline,          mitmeid antud teemat käsitlevaid loenguid ja praktilisi töötubasid,
et maakoolide kööke varustasid enamasti kohalikud tootjad.            samuti kohtumisi talunike ja tootjatega, et otsida lahendusi
Oli mõeldamatu, et kartulit, köögi- ja puuvilju, samuti ka piima      kitsaskohtadele tooteinfo kättesaadavuse ja logistikaprobleemide
peaks kauplustest või hulgiladudest ostma. Lasteasutused tohtisid     osas. Projekti ideega tulid eelkõige kaasa lasteaiad, kus laste-
kasutada koduköögis tehtud hoidiseid ja neid ka ise valmistada.       vanemate makstav söögiraha on reeglina suurem koolidele
Paljudel koolidel oli oma aed, kus laste abiga kasvatati koolisöökla  eraldatud riiklikest vahenditest.
tarbeks köögivilja.
                                                                      Esilekerkinud probleemid/saadud õppetunnid:
2010. aastal viidi läbi uuring kohaliku ja mahetoodangu kasutamisest  Sihtgrupi huvi ja teadlikkus kohaliku ja mahetoidu eelistest ja
meie lasteasutuste köökides. Saadi kinnitust tõsiasjale, et suurem    kasulikkusest tõusis märkimisväärselt, lasteaiad sõlmisid otse-
osa toidust meie laste söögilaual pole toodetud Saaremaal ja          kontakte talunikega ja ka omavahel.
köögipersonali teadlikkus tervislikust toidust on madal.
                                                                      Mitmel lasteaaial tekkis huvi antud teemavaldkonnaga edasi
Peamised tegevused: Olukorra parandamiseks alustati                   tegeleda ning suunata saadud teavet lastele ja lastevanematele.
LEADER-programmi toel Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa tegevusgruppide
vahel koostööprojekti, mille eesmärk oli tõsta laste toidulaua eest   Heaks näiteks on Valjala lasteaia projekt „Taluga sõbraks, toiduga
vastutajate teadlikkust tervislikust toidust ning kohaliku ja mahe-   tuttavaks“.
toodangu kasutamise vajalikkusest. Projekti käigus viidi läbi

                            Lisainfo info@skk.ee                      “Pakkudes lapsepõlves parimat
                                                                      toidulauda kohaliku toidu näol,
                                                                      kujundame lapses käitumistavasid,
                                                                      mis muudavad tema elu
                                                                      täisväärtuslikumaks ja loodust
                                                                      väärtustavaks.”

                                                                         Maiu Raun, Kärla lasteaia juhataja
   28   29   30   31   32   33   34   35   36