Page 31 - LEADER_Saare_maakond
P. 31

Projekti kesvus: 2011–2014

Projekti maksumus: 272 900

LEADER toetus: 203 438

Meetme kood: 322 - külade uuendamine ja arendamine

Toetuse saaja:  Muhu Vallavalitus, Jööri Küla Selts, Tagavere
                Optimistid, Laimjala Jahiselts, MTÜ Meremaa,
                Salme Jahiselts, MTÜ Õiene, MTÜ Meremaa
                Leina Küla Selts

Projekti taust: Kogukonnaköögid on projekt, mille eesmärk on

edendada kohalikul toorainel ja traditsioonidel põhineva toidu

töötlemist ja turustamist.

Projekti idee sai alguse 2009. aastal Saarte Koostöökogu ja väike-  Peamised tegevused: LEADER-programm toetas erinevatesse
tootjaid ühendava Saaremaa Turundusühingu poolt. Põhjuseks          kogukonnale kuuluvatesse köökidesse seadmete soetamist ja
oli asjaolu, et käsitöötoidu väiketootmine Saaremaal praktiliselt   investeeringuid, mis olid vajalikud köögi vastavusse viimiseks
puudus, samas oli vahepeal kehtima hakanud uus seadus,              Veterinaar- ja Toiduameti nõuetega. Gotlandil käidi tutvumas
mis võimaldas erinevatel tootjatel ühise köögi kasutamist.          ühisköögi võimalustega ning siin viidi köökide perenaistele
                                                                    läbi erinevaid koolitusi.
Idee köökide loomiseks ei sündinud üleöö – ka meie naabersaarel
Gotlandil on ühisköök, tänu millele on tõusnud sealsete väike-      Projekti tulemusel loodi eeldused ja võimalused väikeettevõtlusega
töötlejate arv ja paranenud kohaliku toidu kättesaadavus.           alustajatele ja hooajalistele toidutootjatele.

                                                                    Esilekerkinud probleemid/saadud õppetunnid:
                                                                    Põhiline kitsaskoht, mis projekti elluviimise käigus ilmnes, oli see,
                                                                    et kogukonnaköökidel oli küll eeldus olla köögi operaator, puudub
                                                                    aga valmisolek olla toidukäitleja ning pädevus nõustada neid,
                                                                    kes sooviksid olla köögi kasutajad toidukäitlejana.
                                                                    Olukorra lahendamiseks loodi koduleht www.kogukonnakoogid.ee,
                                                                    kust alustav ja tegutsev ettevõtja saab teavet seadusandlusest
                                                                    ja köökides pakutavatest võimalustest.

                            Lisainfo info@skk.ee                    “Kohalik toit on tervislik, toodetud
                                                                    keskkonnasäästlikult ja koduselt.
                                                                    Me teame, mis seal sees on, see on
                                                                    meie oma asi... ”

                                                                                Urve Lillimägi, MTÜ Õiene
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36