Page 31 - LEADER_Saare_maakond
P. 31
Projekti kesvus: 2011–2014
Projekti maksumus: 272 900
LEADER toetus: 203 438
Meetme kood: 322 - külade uuendamine ja arendamine
Toetuse saaja: Muhu Vallavalitus, Jööri Küla Selts, Tagavere
Optimistid, Laimjala Jahiselts, MTÜ Meremaa,
Salme Jahiselts, MTÜ Õiene, MTÜ Meremaa
Leina Küla Selts
Projekti taust: Kogukonnaköögid on projekt, mille eesmärk on
edendada kohalikul toorainel ja traditsioonidel põhineva toidu
töötlemist ja turustamist.
Projekti idee sai alguse 2009. aastal Saarte Koostöökogu ja väike- Peamised tegevused: LEADER-programm toetas erinevatesse
tootjaid ühendava Saaremaa Turundusühingu poolt. Põhjuseks kogukonnale kuuluvatesse köökidesse seadmete soetamist ja
oli asjaolu, et käsitöötoidu väiketootmine Saaremaal praktiliselt investeeringuid, mis olid vajalikud köögi vastavusse viimiseks
puudus, samas oli vahepeal kehtima hakanud uus seadus, Veterinaar- ja Toiduameti nõuetega. Gotlandil käidi tutvumas
mis võimaldas erinevatel tootjatel ühise köögi kasutamist. ühisköögi võimalustega ning siin viidi köökide perenaistele
läbi erinevaid koolitusi.
Idee köökide loomiseks ei sündinud üleöö – ka meie naabersaarel
Gotlandil on ühisköök, tänu millele on tõusnud sealsete väike- Projekti tulemusel loodi eeldused ja võimalused väikeettevõtlusega
töötlejate arv ja paranenud kohaliku toidu kättesaadavus. alustajatele ja hooajalistele toidutootjatele.
Esilekerkinud probleemid/saadud õppetunnid:
Põhiline kitsaskoht, mis projekti elluviimise käigus ilmnes, oli see,
et kogukonnaköökidel oli küll eeldus olla köögi operaator, puudub
aga valmisolek olla toidukäitleja ning pädevus nõustada neid,
kes sooviksid olla köögi kasutajad toidukäitlejana.
Olukorra lahendamiseks loodi koduleht www.kogukonnakoogid.ee,
kust alustav ja tegutsev ettevõtja saab teavet seadusandlusest
ja köökides pakutavatest võimalustest.
Lisainfo info@skk.ee “Kohalik toit on tervislik, toodetud
keskkonnasäästlikult ja koduselt.
Me teame, mis seal sees on, see on
meie oma asi... ”
Urve Lillimägi, MTÜ Õiene